Hirdetés

Az egykori bérház hangulatát és adottságait indusztriális jegyekkel ötvözték.

Ritkán látni olyan loftalkást, amit a belvárosban, egy korábbi bérház félemeletén alakítottak ki. Kozma Péter grafikus, filmrendező, a kArton Galéria tulajdonosa és Bátonyi Éva belsőépítész új otthona az egykori bérház hangulatát és adottságait indusztriális jegyekkel ötvözi.

Fotó: Kövesdi Réka

Annak idején a kArton Galériának kerestek helyet, amikor rábukkantak erre az utcafrontos, félemeleti ingatlanra a belvárosban.

„A házmesterlakás előtti hat méteres belmagasságú térben korábban a főlépcső futott, de a helyén akkor már a ház közös tulajdonában lévő helyiség állt, ami raktárként funkcionált. Úgy gondoltam, ha ezt a részt is hozzá lehet csatolni a lakáshoz, akkor megéri belevágni” – emlékszik vissza a kezdetekre Bátonyi Éva, aki bár ipari formatervező szakon szerezte második diplomáját, közel két évtizede belsőépítészként dolgozik.

Így találta meg a helyét ebben a Quittner Zsigmond tervezte, 1890-es évek közepén emelt épületben a kArton Galéria, ami tizennyolc éven át filmprodukciós cégükkel együtt működött az ingatlanban. Mikor Éva és Péter néhány éve eladták korábbi svábhegyi lakásukat, Éva elkezdett ingatlanokat nézni, először Budán, majd kibővítette a kört Pestre is.

Fotók: Kövesdi Réka

„Hosszas keresgélés után sem találtam olyan lakást, ami megfogott volna. Ekkor merült fel az ötlet Péter részéről, hogy alakítsuk át a galériát. Mivel korábban már én is többször elképzeltem, hogy milyen lakást lehetne belőle tervezni, egyértelművé vált, hogy ezt kell tennünk” – meséli Éva, aki perfekcionizmusától vezérelve, hihetetlen aprólékossággal és kutatómunkával, közel egy éven át tervezte új otthonukat.

Csakúgy, mint a galéria kialakításánál ezúttal is kibontották a falakat, jó léptékű, ötletes beosztású és rendkívül karakteres stílusú otthont hoztak létre. Már a bejárat olyan impozáns, mintha a belső udvarról egy különálló házrész fogadna, ahol íves vonalvezetésű lépcsők vezetnek a különleges eljárással készült bejárati ajtóhoz. Az ipari hangulatot idéző hatalmas ablakokkal, hajlított vasból készült lebegőlépcsőkkel kialakított belső térben a szinteltolások és a belső kétszintes megoldások látványos átlátásokat produkálnak. A bravúros térszervezés mellett minőségi anyagokkal, kifinomult ízléssel válogatott berendezési tárgyakkal és műalkotásokkal berendezett helyiségekben egyedi kortárs eklektika és meghitt, otthonos hangulat uralkodik.

A cikk nyomtatásban az Octogon Deco Magazin Loftok című mellékletében jelent meg.Octogon Deco Magazinunkra itt tudsz online előfizetni, valamint megvásárolhatod az újságárusoknál is.

Ezekben a Relay és Inmedio üzletekben biztosan megtalálod az Octogon Deco magazint:

Budapest: Árkád, Sugár, Allée, Mammut, Hegyvidék Központ, Aréna, Savoya Park, Campona, budaörsi Tesco, óbudai és soroksári Auchan, KÖKI Terminál, Batthyány tér HÉV, Deák tér, Kálvin tér, Ferenciek tere, Árpád híd, Örs vezér tere, Déli pályaudvar, Népliget, Nyugati pályaudvar, Blaha Lujza tér.

Debrecen (Malompark, Tesco, Árkád, vasút), Győr (Árkád és Győr Plaza), Kecskemét (Március 15. utca), Komárom (Igmándi utca), Miskolc (Tesco, Auchan), Nagykanizsa (pláza), Nyíregyháza (Korzó), Orosháza (vásárcsarnok), Pécs (Árkád), Sopron (Széchenyi tér, Tesco), Szeged (Árkád), Székesfehérvár (Alba Plaza, Auchan), Szolnok (Volán üzletház), Szombathely (vásárcsarnok, vasútállomás), Tatabánya (Vértes Center), Veszprém (Kossuth utca, buszpályaudvar), Zalaegerszeg (Tesco, buszpályaudvar).Kapcsolódó cikkek

My little grandiose
  • 2019-05-03 12:00
  • Deco

My little grandiose

A Berényi Balázs koncepciója alapján megvalósult lakás a klasszikus és a kortárs elemeit ötvözi. 

Időtálló eklektika
  • 2019-03-21 14:15
  • Deco

Időtálló eklektika

Gyárfás Miklós és Szigeti Zsófi építész-stylist házaspár együtt alakította át budapesti bázisát. 

Közösségi fészer, könyvtár és játszóház: jön a Metropolitan Garden

Közösségi fészer, könyvtár és játszóház: jön a Metropolitan Garden

Megkezdődött a LIVING ernyőmárka második lakóprojektjének kivitelezése a XIII. kerületben. 

Hirdetés