A 150. születésnapját ünneplő magazin hálózattérképéhez a magyar kutató és csapata szolgáltatta az adatokat.

A világ legismertebb tudományos lapja, a Nature magazin novemberben ünnepli 150. születésnapját, melyhez jubileumi kiadás is dukál: a magazin címlapján látható színes hálózattérkép a magazinban publikált cikkek, a magazin kereszthivatkozási hálózatát jeleníti meg fényfestést idéző ábrán. Ehhez szolgáltatta az adatokat Barabási Albert-László hálózatkutató matematikus és kutatócsoportja.

A Nature 150. címlapja - Fotó: Nature

Az első magazin megjelenése óta a Nature hatalmas kiadóvállalattá nőtte ki magát, a példátlanul népszerű tudományos magazin mellett több ezer különböző tematikus lapot is kiadtak.

A Barabási-féle címlapképen, valamint annak interaktív digitális, háromdimenziós változatában a Nature magazincsoport által a 20. század fordulója óta publikált több mint 88 ezer tudományos cikk és azok citációs rendszere szerepel. 

Minden tanulmányt egy-egy tudományág szerint színkódolt pötty jelöl. A pöttyök mérete az adott tanulmány hivatkozási indexe alapján nagyobb vagy kisebb. Két pötty között az teremt összeköttetést, ha egy harmadik publikáció mindkettőt említi. A teljes hálózat nemcsak a tanulmányok közti kapcsolatra világít rá, hanem a Nature multidiszciplináris jellegére is. Az adatokat Barabási Albert-László, a bostoni Northeastern University hálózatkutató-laboratóriumának igazgatója, valamint munkatársai, Alexander Gates matematikus, Qing Ke informatikus és Onur Varol számítógéptudós gyűjtötte és elemezte. A címlapterv az ugyancsak a Barabási-laborban dolgozó Alice Grishchenko adatvizualizációs tervező, az IBM kutatójaként dolgozó Mauro Martino és Claire Welsh, a Nature művészeti szerkesztőjének a munkája. 

Forrás: qubit.hu
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Juhos Lehel elegáns formatervezésű csapja a világpiacra kerül

Juhos Lehel elegáns formatervezésű csapja a világpiacra kerül

A több mint 40 országban jelen lévő Acrysil csoport magyar designer csapatot bízott meg egy speciális feladattal. 

Textil, ami öltöztet
  • 2019-12-01 14:00
  • Deco

Textil, ami öltöztet

Szőnyeg, bútorkárpit, függöny? A textilek megkerülhetetlenek: praktikusak, esztétikusak és stílust teremtenek.

Hirdetés