Izgalmas volt az idei év építészeti/design események terén, nektek melyik volt a kedvencetek?

Roham léptekkel közeledik 2018 vége, így az évvégi listák száma is növekszik: idei top 10 lemez, könyv, film - és mi a helyzet az építészet, a design terén? Idén mi is beszállunk a listagyártásba, így első körben összeszedtük azokat az építészeti és design mozzanatokat, amelyektől hangos volt az idei év. Legyen szó a Velencei Építészeti Biennáléról, a nyári hallgatói építőtáborokról, a szakmát és a közvéleményt éberen tartó új Duna-híd pályázatról vagy a fiatal építészeket megmozgató veszprémi 12 fal projektről. Mindemellett olyan nemzetközi sikereket is maguk mögött tudthatnak a magyar alkotók, mint Mies van der Rohe-díj jelölés, WAF shortlist, RIBA nemzetközi kiválósági díj vagy éppenséggel egy norvég metróállomás 2. helyezése. 
 

Új Duna-híd pályázat

2018 egyik legjobban várt pályázata a Dél-Budát és Csepelt összekötő híd tervezése volt. Mindez nemcsak azért kiemelten fontos momentum, mert egy teljesen új külső körgyűrű jön létre, ami tehermentesíti a belvárost, hanem azért is, mert 1894 óta nem írtak ki nemzetközi tervpályázatot hídtervezésre. A 17 beérkezett pályamű között olyan irodák versenyeztek, mint a Zaha Hadid Architects, a Lavigne&Chéron Architects, a NEY+Partners vagy a CÉH, a Főmterv illetve a Sporaarchitects. Az első díjat végül az UNStudio és Buro Happold Engineering konzorciuma vitte el, akik amellett, hogy a 21. századi Budapestet formálták meg, magas színvonalú, urbanisztikailag is végiggondolt hidat terveztek. Jó hír, hogy a tervek alapján villamos is közlekedhet majd rajta.

 

Velencei Biennále

Az mindenkinek megvan, hogy magyar fiatalok szelfiznek Velence tetején? A Studio Nomad és a Kultúrgorilla csapatának köszönhetően idén tavasztól őszig egy kilátó magasodott a Velencei Biennále Magyar Pavilonja fölé, melyről csodás rálátás nyílt mind a Biennáléra, mind Velencére. Új horizontok nyíltak meg a látogatók előtt – ahogy anno a Szabihíd projektnél is. Az alkotók a hídfoglalás történetéből kiindulva a közterek szabad használatára hívták fel a figyelmet és a városfejlesztés új perspektíváit öntötték építészeti installációba. Mindennek a lényege pedig egészen egyszerű: merjük használni és merjünk változtatni a köztereken.
 

 

Budapest 100 

A Budapest100 évek óta sikeres civil városi ünnep, amely felhívja a figyelmet a körülöttünk lévő város mindennapi értékeire, közelebb hozza egymáshoz a városlakókat, a szomszédokat, a generációkat. Mindez egy szép tavaszi hétvégén, amikor kitárulnak a fővárosi házak kapui és pincétől a padlásig bejárhatóvá, megismerhetővé válnak az épületek és lakók történetei. Eredetileg a százéves házakat mutatták be a szervezők, azonban az elmúlt években nem az építés, hanem más tematika köti össze az épületekt. Idén a terek kaptak főszerepet, azonban jövőre a Bauhaus centenárium előtt tiszteleg majd az esemény.


 

Hello Wood Építész Mustra

Környezet, kultúra, kreativitás – ezzel a három szóval összegezhetjük a Hello Wood Tokaji borvidékén rendezett hallgatói táborát, az Építész Mustrát. De mondhatnánk azt is, hogy egy hétig tartó buli, ahol az esti fröccsök mellett a tervezés, az építés és a csapatmunka – meg persze az építészet – mélységeit tanulják meg a hallgatól. De mi teszi évről évre egyre vonzóbbá őket? Hogy a fából készült installációknál, építményeknél itt sokkal többről van szó, itt nemcsak padok, kilátók, kakast vagy éppen szőlő levelet formáló szobrok vannak. Ezek a táborok képet adnak arról, hogy milyen innovatív ötletek járnak a jövő tervezőinek fejében, sőt, megmutatja a közösségben alkotás rejtett, de csodát érő erejét.
 

 

Átadták a Gül Baba türbét

Földtúrás, lezárt utcák, láthatatlan, elkerített türbe – ez a kép fogadta a Mecset utca sétálóit. Most színesen illatozó rózsakert, monumentális erődítmény, átlátható, turistacsalogató terek várják az erre járókat. Noha a romantikus hangulat egyelőre hiányzik, de az eredeti tervek alapján visszaépített boltíves árkádsor, a bástya-kilátók és maga a rend kárpótolja mindezt. A műemlékrekonstrukciókban jártas Mányi Építész Stúdió a számtalan építészeti rétegből hámozta ki mindazt, melynek eredménye visszaköszön az elkészült látogatóhelyen.


 

Felépült az ország legnagyobb irodája: a Telekom székház

100 ezer négyzetméter, 9 szint, 80 ezer köbméternyi beton, 10 ezer tonna betonacél, 26 ezer négyzetméternyi homlokzatüveg - ez a Telekom székház számokban. A Tiba Építész Stúdió koncepciója alapján megvalósult épület Magyarország legnagyobb egy épületben megvalósult irodája, mely hatalmas üvegfelületével kapuként várja a városba a reptérről érkezőket. A főváros arculatát meghatározó épület monumentalitása mellett a fenntartható megoldásaival, a kreatív és inspiratív tereivel is kitűnik az irodaházak láncolatából.


 

A MOL Campus alapkőletétele

Heves viták kiváltója, azonban megkerülhetetlen projekt a Kopaszi-gáton készülő MOL Campus, ami a maga 120 méterével egyedülálló magasház lesz Budapesten. Na de a magasságán kívül a koncepciót megálmodó építésziroda is kiemeli a sorból: a méltán híres Foster + Partners tervezi (akiket a FINTA Stúdió segít), így garantált, hogy a várhatóan 2021-re elkészülő épület a környezettudatosság és az innováció mellett igazán minőségi lesz. S ha már a felhők felé nyújtózik, lehet, hogy a világhírt is meghozza számunkra - ennek megalapozása mindenesetre már elkezdőtött, októberben megvolt az alapkőletétel
 

 

15 éves a Design Hét Budapest

Idén jubilált a Design Hét Budapest, amely mára már több, mint egy egyszerű kulturális rendezvény. Az elmúlt 15 évben számtalan hazai kis- és középvállalkozás megerősödéséhez járult hozzá a fesztivál, hiszen rengeten olyan cég bukkant itt fel, melyek azóta hazai és nemzetközi sikereket arattak. Mindez azt mutatja, hogy a Design Hét Budapest ma már komoly szerepet tudhat magának: a vállalkozásfejlesztés platformjává nőtte ki magát az elmúlt években, így aktívan hozzájárul a magyar kreatívipar fejlődéséhez. Az idén 15 éves designfesztivál 15 napon át több mint 150 programmal várta az érdeklődöket a főváros mellett már vidéken is. 
 

 

12 fal - Építészet és kortárs ornamentika

Hogyan lesz egy harminc éve üresen álló épületből még a világsajtót is megjárt színmámorban úszó "kiállítási tér"? Októberben a Design Hét keretein belül, meg persze Veszprém Európa kulturális fővárosa 2023 pályázata miatt is (amit azóta meg is nyert!) 12 feltörekvő építésziroda - 4 magyar és 8 külföldi - díszítésekről alkotott "véleménye" töltötte meg a város egykori Iparostanodájának tantermeit, mindez pedig a Paradigma Ariadné és Csóka Heléna fejéből pattant ki. Aki elzarándokolt Veszprémbe és időt szánt a kortárs ornamentika felfedezésére, olyan csavaros alkotásokat láthatott, mint az RGB színekbe kódolt üzenet a falon, síkban kibontott dór oszlop vagy éppen 3D-s korinthoszi, de akadt a hippi korszakot megidéző vibráló festmény is. 


 

Újra nyitva a Szépművészeti Múzeum

Hosszú és kemény folyamat volt, de minden belefektetett energiát megért a Szépművészeti Múzeum 15000 négyzetmétert felölelő rekonstrukciója. A Mányi Építész Stúdió vezetésével megvalósult felújítás alatt nemcsak a múzeum terei újultak meg, de a több, mint 70 éve lezárt Román Csarnok is kitárta kapuit. Noha a nagyközönség csak 2019 tavaszán járhatja be az épület minden szegletét, már az is boldogsággal tölt el bennünket, hogy november óta, mégha szakaszosan is, de megcsodálhatjuk a gyönyörűen felújított tereket.


 

+1 a ráadás: külföldi sikerek

Az elmúlt egy évben olyan magyar sikerekről számolhattunk be, mint a Gutowski Roberték 3. díjat nyert koncepciója a Szverdlovszki Nemzeti Akadémiai Filharmonikusok új épületéhez vagy a Sporaarchitects 2. díjas norvég metróállomása. De nem feledkezhetünk meg a 9 magyar Mies van der Rohe-díj jelöltjéről, a FIABCI-díjat nyert Hotel Moments (Archikon) és a Nokia Skypark épületéről (ZDA - Zoboki Építésziroda) vagy a WAF shortlistes győri kikötőépületéről (ami egyébként elnyerte az idei Média Építészeti Díja legjobb épülete címet is). Az A’ Design Award & Competition design versenyén is voltak magyar sikerek: Takács Gyula diplomatervével - Seurasaari skanzen fogadóépülete - nyerte el a díjat építészet, épület- és szerkezettervezés kategóriában. A Brit Építészek Királyi Intézete (RIBA) pedig nemzetközi kiválósági díjat adományozott az O’Donnell + Tuomey ír építésziroda (+M-Teampannon) tervezete CEU új budapesti épületének és a Főmterv–Palatium–Uvaterv tervezte budapesti M4-es metrónak.

 

 

 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egy új építészeti paradigma születése

Egy új építészeti paradigma születése

Interjú a Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettesével, Sághi Attilával.

Itt a Zöldinfrastruktúra füzetek újabb száma

Itt a Zöldinfrastruktúra füzetek újabb száma

És ingyenesen letölthető.

Jó ütemben halad a Corvin megfiatalítása

Jó ütemben halad a Corvin megfiatalítása

A Corvinban minden szinten, szinte minden volt és úgy tűnik lesz is.

Hirdetés