Hirdetés

Sem üvegtető, sem zöldtető, sem Quasimodo inspirálta penthouse lakás nem lesz a Notre-Dame tetején.

A párizsi katedrálist ért tűzeset után kisebbfajta vita bontakozott ki arról, hogy milyen formában kell helyreállítani a székesegyházat. Emmanuel Macron elnök felvetette, hogy az eredeti állapot pontos rekonstrukciója helyett a leégett tetőszerkezetet kortárs építészeti megoldással pótolnák, Anne Hidalgo párizsi polgármester viszont a történeti állapot helyreállítását támogatta, akárcsak a vitában megszólaló művészettörténész szakértők, de a lakosság többsége is. Most eldőlt, eredeti állapotában állítják vissza a tetőszerkezetet.

A spekulációknak Macron elnök bejelentése vetett véget, amelyben megerősítette, hogy a katedrális huszártornyát pontosan úgy fogják rekonstruálni, ahogy 1860-ban Eugene Viollet-le-Duc tervei alapján hozzáépítették a székesegyházhoz. A döntés összhangban van a francia szenátus tavalyi döntésével, amely szerint

"a katedrális újjáépítésének hűen kell tükröznie az épület utolsó ismert vizuális megjelenését". Az új torony terveire nemzetközi pályázatot fognak kiírni.  

A katasztrófa után számos hajmeresztő ötlet látott napvilágot arról, milyen formában kellene megtörténnie a helyreállításnak. Vincent Callebaut építész egy üvegtető létrehozására tett javaslatot, de volt, aki úszómedencét vagy McDonald’s éttermet toldott volna hozzá a leégett épületrészhez. Volt, aki a fenntarthatóság jegyében veteményest és zöldellő fákat telepített volna a Notre-Dame tetejére, vagy éppen egy Quasimodo inspirálta penthouse lakást. 

A párizsi katedrális 2019. április 15-én gyulladt ki, a vizsgálatok szerint nem történt szándékos gyújtogatás. Macron elnök szeretné, ha a helyreállítás a 2024-es párizsi olimpiára megtörténne, ezzel azonban nem értenek egyet azok az építészmérnökök, akik nyílt levélben kérték Macront a szoros határidő újragondolására. 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hamarosan elkészül az Olof Palme Ház rekonstrukciója

Hamarosan elkészül az Olof Palme Ház rekonstrukciója

Rövidesen lezárul az Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciója, a megújuló épületet Millennium Háza néven ősszel vehetik birtokba a látogatók.

Elindult a szolnoki várkerület fejlesztése

Elindult a szolnoki várkerület fejlesztése

 Az egykori erődöt építészeti, művészeti és virtuális eszközökkel jelenítik meg.

„Ami fellelhető volt, azt igyekeztünk hitelesen helyreállítani”

„Ami fellelhető volt, azt igyekeztünk hitelesen helyreállítani”

Az Orczy-kert rekonstrukciójáról beszélgettünk Szloszjár György tájépítésszel.

Hirdetés