Hallgatói központ, könyvtár és alternatív terek

A Budapesti Gazdasági Egyetem célja a Hallgatói és Könyvtár Központ létrehozásával egy 21. századi elvárásoknak is megfelelő multifunkcionális létesítmény kialakítása. Íme a tervpályázat nyertes koncepciója. 

Milyen legyen ma egy egyetemi kampusz? Sőt, milyen legyen ma egy egyetemi könyvtár? Egykor ezek a tudáskatedrálisok az elmélyült kutatás otthonául szolgáltak, tereit átjárta a némaság, hiszen használói átszellemülten szívták magukba a tudást. Ma egészen más a helyzet: természetes fénnyel átjárt tágas terekben tanulnak, olvasnak a hallgatók, miközben a könyvtárak egyre inkább találkozási pontként kezdtek el funkcionálni. A Gereben Marián Építészek nyertes koncepciójában egy olyan Hallgatói- és Könyvtár Központot álmodott meg, ahol jó lenni, ami inspirál, ahol lényeg a közösség. 
 

A Budapesti Gazdasági Egyetem célja a Hallgatói és Könyvtár Központ létrehozásával egy 21. századi elvárásoknak is megfelelő multifunkcionális létesítmény kialakítása, amelyet a magyar és külföldi hallgatók valamint az oktatók igényeiknek megfelelően használhatnak. A tervpályázat kiírásában szerepelt, hogy a központnak alkalmasnak kell lennie az oktatási,- tanulási-, kutatási- és kulturális tevékenységek mellett a kikapcsolódásra és feltöltődésre is. Kiemelt szempont volt, hogy széleskörűen alkalmazzák a környezettudatos technológiákat, lehetővé tegyék többek között élő növényekből álló zöldfal, valamint rekreációs és sportolási lehetőségeket biztosító terek, zöld tetőterasz kialakítását.

Az új épületszárny, valamint az átalakított külső és belső közvetlen környezet egy, az egyetemi kampusz szövetéhez szervesen kapcsolódó, nyitott, befogadó intézményegyüttessé válik. A belső tereivel és külső térkapcsolataival közösségteremtő hatású, a tágabb környezetének is meghatározó, környezetének értékeit kiemelő, és az egyetemi identitást formáló elem épül. Az építészek koncepciója szerint a már meglévő kollégium tereit átépítik, ezáltal az épület átláthatóbb lesz, összefüggő zöld felület jön létre, melynek kiemelt eleme az újradefiniált Kampusz Kert, emellett egy olyan külső és belső közösségi térrendszert hoznak létre, amely lehetőséget teremt közösségi programok befogadására is. 

A tervezett bővítéssel egy újragondolt, a teljes kampuszt behálózó közösségi és közlekedő térrendszer jön létre. Innen nyílnak az egyes funkciók: oktatási és tanulási terek, könyvtár, kollégium, sport, rekreáció, büfé, étterem, külső zöld felületek, teraszok és fedett, nyitott területek. Az új épületszárny legfontosabb terei a központi kiszolgáló mag köré két oldalról illeszkedő, felülről megvilágított többszintes átriumok, ahol a hallgatók leülhetnek olvasni, tanulni, beszélgetni. Az épületszárny belső elrendezése többrétegű: tereiben lehetőség van az elmélyült munkára, kutatásra, de emellett megjelennek az egyetemi élethez köthető lazább, új közösségi igények is. 

Az új épület hangsúlyos része a két szintet elfoglaló könyvtár. Szabadpolcos rendszere a homlokzatra merőlegesen osztja az egybefüggő teret intim tanuló és olvasó részekre, biztosítva kutatószobák, számítógépes termek és egyéb könyvtárosi kiszolgáló funkciók kialakíthatóságát is. A felülről is bevilágított mag körül kötetlen projekt-, átlátható olvasóterek alakulnak ki, amelyek az átriumok légterében lévő lépcsős felületekkel egészülnek ki. Ezek további alternatív használatot és kommunikációs lehetőséget kínálnak. Az épület belső téri/szerkezeti rendszere, bútorozási struktúrája kivetül a polcok előtt lamellákkal tagolt homlokzati megjelenésre is. Az üvegezett felületek a természetes megvilágítás mellett a könyvtár transzparenciáját és orientációját, a belső terek és a külső térkapcsolatok tiszta olvashatóságát is biztosítják.

A közösségi terek létrehozása, a zöldfelületek megnövelése mellett kiemelt cél volt, hogy természetes, tartós, környezettudatos anyagokat használjanak, melyek egy költséghatékonyan fenntartható beruházás létrejöttét szolgálják. Így a külső homlokzaton téglaburkolatot látunk, a felső szinteken műkő elemeket, a könyvtár tereiben faburkolatot. 

Adatok: 

építész vezető tervezők: Gereben Péter, Marián Balázs

építész tervezők: Bódi Gergely Gergő, Dormán Miklós, Ivicsics Júlia, Kovács Júlia, Tábi Sára

szakági tervező: Mészáros Olivér

 

 

 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Átjáró a Tüskei horgásztónál

Átjáró a Tüskei horgásztónál

"A folyamat mégis inkább az építészet miben létének felismeréséről szólt" - mondta Bocz Gabriella, aki diplomamunkájában a dombóvári Tüskei horgásztó átjáróját tervezte újra.

Mintatervek készülnek az építészeti hagyományok megőrzéséért

Mintatervek készülnek az építészeti hagyományok megőrzéséért

Az online katalógus az építkezni vágyó családokat segíti majd.

Így nézne ki a megújult Városmajori Szabadtéri Színpad

Így nézne ki a megújult Városmajori Szabadtéri Színpad

A pályamű a szabadtériségre, és a parkkal, természettel kialakított kapcsolatra helyezi a hangsúlyt.

Hirdetés