Kapcsolatban a természettel – a város közepén

A dán család a tetőtér megvételekor tetőteraszt akart létrehozni, döntésük azonban egy szabadon használható nappalit eredményezett.

Régi álmát látta valóra válni Kristina és Oliver, amikor lehetőségük nyílt koppenhágai lakásuk bővítésére. A háznak új tetőre volt szüksége, ők pedig fiuk születésekor kinőtték apró, kétszobás, ötödik emeleti lakásukat. A tetőtér megvételekor eredetileg tetőteraszt akartak létrehozni, döntésük végül mégis egy szabadon használható nappalit eredményezett.

Kristina Rasmussen és Oliver Alexander Cook hosszas tanakodás után egy jó nevű építésziroda, a Werkt munkatársát, Lasse Grønnerup Johannsent bízta meg lakásuk átalakításával.

„Amikor a ház fenntartója elkezdte a tető felújítását felmentünk, és a megbontott tetőn át megláttuk, milyen panoráma vár ránk a tetőtérben. Újragondoltuk tehát, mire is használnánk az emeleti szobákat és arra a következtetésre jutottunk, hogy olyan közös teret szeretnénk, ami egész évben élvezhető és a lehető legjobb kilátást biztosítja a városra. Három, szorosan egymás mellé szerelt VELUX CABRIO® tetőerkélyt választottunk, amelyek a nappali egyik oldalát majdnem teljes szélességében megnyitják a világ felé” – mesélte Kristina.

Nem szerettek volna robosztus szerkezetet, ugyanakkor fontos volt, hogy a kétéves gyermekük számára is biztonságos legyen. A VELUX CABRIO® tetőerkéllyel a ház környezete pillanatok alatt a lakás részévé válhat. A felső ablak felfelé-kifelé nyílik, az alsó ablak mozgatásával egyidejűleg pedig egy, az ablakelemhez mindkét oldalon rögzített korlát nyílik le automatikusan, így még kisfiuk is kiállhat az ablakba és élvezheti a panorámát.

A három, szorosan egymás mellé sorolt tetőerkély a mennyezetig nyitotta meg a nappali terét, ezzel a meredek tetőszög ellenére is kivételesen tágas térélményt hoztak létre, amelyet régi lakrészükkel is sikerült összehangolni: a koherenciát a bejárati ajtó elé beeső fény teremti meg, amely az új, fehér padló segítségével a lépcső felől szűrődik be. A helyiségekben beépített VELUX Premium műanyag bevonatos panoráma tetőtéri ablakok valamint VELUX INTEGRA® elektromos és napelemes tetőtéri ablakok összehangolt rendszere kiváló hőszigetelés mellett az egész lakást egyenletes fénnyel árasztja el, önműködően szellőztetik át otthonukat.

„A lakás régi része is nagyobbnak tűnik annak ellenére, hogy valójában kisebb lett, hiszen a lépcső elvett némi teret a hálószobából – ez a fénynek köszönhető. Még mindig csodálkozom, milyen hihetetlenül világos lett a lakásunk. Még egy szürke novemberi napon is rengeteg fény van, s nyáron a lakás olyan, mintha mindenhol üveg venne minket körül” – lelkendezett Kristina, hozzátéve: „A hétköznapokban nagyon sokat számítanak a padlótól a mennyezetig érő ablakok. Kétéves kisfiunk még a Holdra is felnézhet, de azt is megfigyelheti, ahogy a királyi palota tetején helikopter landol – mi így látjuk Koppenhágát. Megfigyelhetjük, ahogyan változnak a város fái és rendkívül közel élhetünk a természethez a város közepén is.”

A házról készült videót itt nézhetitek meg:




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ismerős, mégis új

Ismerős, mégis új

Fábián Gábor és Fajcsák Dénes tervezte egri családi ház.

Letették az Agora Budapest alapkövét

Letették az Agora Budapest alapkövét

A HB Reavis látványos megoldásokkal ünnepelte a projektet.

Átadták az Év Homlokzata díjakat

Átadták az Év Homlokzata díjakat

Az Év Homlokzata pályázat díjátadó gáláján, Budapesten a Várkert Bazár impozáns épületében hirdették ki az Év Homlokzata 2018 pályázat eredményét.

Hirdetés