Best of BE LIGHT! 

A 20 éves múltra visszatekintő BE LIGHT! szokás szerint sikeres évet zár. Saját bevallásuk szerint idén egy nagy mérföldkövet is sikerült elérniük, egy hatalmas, felső kategóriás hotel beruházás kapcsán, ahol a mesterséges fényt sokszínűen, de elsősorban a műemléki jelleg és a részletek kontrasztos kiemelésére használták. Íme az idei TOP 3 projekt!
 

Verno House

Az egykor bérházként működő épület az elmúlt több mint száz évben művészek, filantropisták és politikusok kedvelt szállása volt, köszönhetően központi elhelyezkedésének. Az 1870-es évek végén, Széchenyi István kezdeményezésére kezdődött meg a népszerű épület szomszédságában a Szabadság tér parkosítása, így biztosítva a háznak vonzó környezetet a korábbi, poros, homokos park helyett. A bérház igazi közösségi térré vált az évek során, a BDPST Group pedig egy belvárosi oázist igyekezett megidézni a Verno House (OCTOGON magazin, 184) épületével.

A BE LIGHT! a hotel közösségi tereibe, illetve a szobákba is szállított dekoratív- és általános világítást. A lighting design koncepció kialakításánál fontos volt a kellemes és pihentető atmoszféra megteremtése, amely jól összecseng a BDPST által kijelölt oázis jelleggel, ezért szinte mindenhova 2700 Kelvin vagy azalatti színhőmérsékletű lámpák kerültek. A szobáknál elsődleges szempont volt, hogy meleg fényű, illetve dekoratív lámpatestek kerüljenek be, amelyek kiegészítik, illetve erősítik a BIS Építésziroda által megtervezett belsőépítészeti koncepciót.
 

Beruházó: BDPST
Kivitelező: LTV Interior Kft. 
Építészet, belsőépítészet: BIS Építész Iroda  
Egyedi lámpatestek: LumoConcept
Világítástechnika: BE LIGHT!


Colonnade iroda

A közelmúltban átadásra került a Colonnade Insurance S.A. irodája, így a nemzetközi biztosítótársaság magyar leányvállalata lett a Skanska Hungary által frissen átadott H2Offices I. ütemének első bérlője. A cég közel 1500 nm-es irodaterületet foglal el terasszal, tárolókkal és parkolókkal. A legmodernebb megoldások biztosítják az irodában tartózkodók testi-lelki komfortérzetét: jó minőségű beltéri levegő, hangkomfort, emberközpontú világítás, természetes anyagok és könnyen elérhető rekreációs lehetőségek. A generál- és belsőépítészeti tervezés a Value4real érdeme: a végeredmény pedig egy inspirálóan otthonos, mégis innovatív munkakörnyezet lett, amely az energiahatékonyságot is fókuszba helyezte.

Ezekkel összhangban specifikálta és szállította a világítást a BE LIGHT! csapata. A teljes irodatérben energiatakarékos lámpatestek kerültek beépítésre, illetve minden munkaterületet dimmelhető világítással felszerelt, amely a speciális közösségi helyiségekben integráltan működik az audio-vizuális rendszerrel. A komfortérzetről egyaránt gondoskodnak technikai-, illetve a LumoConcept által gyártott designlámpák is.
 

Space planning, belsőépítészet és generáltervezés: Value4Real Group
Projektigazgató: Knerczer Bea
Projektfelelős építész: Szabó Attila
Építész munkatársak: Horváth Vivien, Kiss Marianna, Németh-Téglás Adrienn
Épületvillamosság: Pabole Kft.
Fotók: Hlinka Zsolt
Világítástechnika: BE LIGHT!


Dorothea Hotel

A Dorothea Hotel (OCTOGON magazin, 188) a BE LIGHT! történetének egyik legfontosabb mérföldköve. Egy felső kategóriás hotel beruházás világítástechnikai szempontból a szakma csúcsát jelenti. Ezt csak tovább fokozta maga a lokáció, az épületegyüttes összetettsége, a műemlékvédelmi szempontok, továbbá, hogy a Pannonhalmi Bazilika, a Hilton Budapest és több egyéb projekt után ezúttal is nemzetközi tervezőgárdával volt lehetőségük együtt dolgozni. A BE LIGHT! világítási konzulensként vett részt a beruházásban: az építészek elképzelése alapján dolgozták ki a világítástechnikai koncepciót, kiválasztották az adott térnek és célnak megfelelő termékeket, ellenőrző méretezéseket és látványterveket készítettek. A hotel közönségforgalmi területeinek csaknem egészén szabályozható rendszer került kiépítésre, a már említett tervezési szakasz, majd az eszközök leszállítását követően feladatuk volt a rendszer teljes felprogramozása, a világítási képek beállítása. 

A főbejáraton érkező látogatókat a műemléki lobby oszlopcsarnoka fogadja. A tér esszenciaként foglalja magába a Dorothea Hotel világítástechnikai alapkoncepcióját, azaz a műemléki jelleg és a részletek kiemelését, valamint a kontrasztos megvilágítást. Az oszlopcsarnokból tovább haladva a recepciós térbe érkeznek a vendégek. Az általános világítást a 27 méter magasságból levilágító, üvegtetőn elhelyezett spotok, illetve az oldalfalnál elhelyezett mélysugárzók biztosítják. Ezek fényét egészíti ki a pult felett elhelyezkedő egyedi hengeres csillár, a fali műalkotásokat kiemelő fénysávok, illetve a térnek otthonosságot kölcsönző állólámpák. A szintén a műemléki lobby-ból nyíló Anton’s Bar & Deli világítástechnikai koncepciója a tér bensőségességét erősíti, kiosztását tekintve teljes összhangban van a belső építészeti elemekkel, a bútorzattal.
 


A Dorothea Hotel központi része az egyes épülettömbök által körbezárt Courtyard: a belső udvar többszintű megvilágítást kapott, a térben csaknem mindenhol a prémium kategóriás olasz gyártó, a Flos termékei jelennek meg Az üvegtető gerendáin, több mint 20 méteres magasságban elhelyezett, szűken sugárzó spot lámpatestek biztosítják az általános világítást. Magukat az asztalokat a pergolákon elhelyezett spotok világítják meg, a ledimmelt világítótestek belsőséges hangulatot teremtenek a vendégek számára, csakúgy mint a mobil asztali lámpatestek. Külön effektvilágítás, kis méretű irányítható spotok hangsúlyozzák ki a Courtyard gazdag növényzetét. Az első emeleti előcsarnokban rejtett világítás emeli ki a kazettás műemléki mennyezetet. A tér közepén világító paravánokkal találkozhatunk, melyek méretükkel, anyaghasználatukkal, formavilágukkal a lobby központi design elemei. 

Építészet és belsőépítészet: Lissoni and Partners 
Generál tervező: TSPC 
Épületvillamossági tervező: Zone-Plan
Generál kivitelező: Market Építő Zrt. 
Épületvillamossági kivitelezés: Vilati Szerelő Zrt.
Egyedi lámpatestek: LumoConcept 
Biztonsági világítás: Lumentron Electronic Kft. 
Fotó: Bujnovszky Tamás
Világítástechnika és világításvezérlés: BE LIGHT! (Kis Ádám, Metzger Tamás, Berecz Bertalan, Gigor Szabolcs és Katona Sándor)



BE LIGHT! | Web | Facebook | Instagram | Linkedin
 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Interaktív világítás, ami a zajt is csökkenti

Interaktív világítás, ami a zajt is csökkenti

MOME x BE LIGHT! pályázat, 5. rész.

Egyedi fények egy antik kúriában

Egyedi fények egy antik kúriában

MOME x BE LIGHT! pályázat, 4. rész.

Programozható, interakcióra hívó, luxust idéző sziluett

Programozható, interakcióra hívó, luxust idéző sziluett

MOME x BE LIGHT! pályázat, 3. rész.

Hirdetés