Zöld majolikába öltözött az étkező Cambridge legfiatalabb főiskolájában.

A Feilden Fowles londoni építészstúdió díjnyertes tervét valósította meg a cambridge-i egyetem Homerton College épületében. A Feilden Fowles-t Fergus Feilden és Edmund Fowles alapították 2009-ben, munkáikat a robosztusságuk ellenére rugalmasan alakítható struktúrák és egyszerű, de lenyűgöző anyaghasználat jellemzi. A Homerton Dining Hall projektjükben a híres egyetem legfiatalabb főiskolájának étkezőjét, büféjét, konyháit és személyzeti helyiségeit tervezték meg a rájuk jellemző stílusban.

 

 

Az iskola új csarnoka, szociális központja a birtok északnyugati részén áll és kiegészíti a történelmi, északi épületsort. A Homerton College épületét körben nyitott, nagyvonalú létesítménynek tervezték meg úgy, hogy az alábbi négy, alapvető szempontnak megfeleljen: fogja össze a főiskola déli és keleti részét; illeszkedjen a műemléki védettség alatt álló, szomszédos Ibberson Building-hez; simuljon bele az utcaképbe; valamint kapcsolja össze a végzősök épületeit a nyugati parkolókkal. A projekt során közösségi terek sora jött létre az udvaroktól és kerengőktől kezdve a falakba süllyesztett beülőkig.

 

 

Az Ibberson épületre jellemző Arts and Crafts stílus szellemében az új étkező külső homlokzatát a viktoriánus angol középületeken igen népszerű, kézzel készített, olasz eredetű, zöld majolikacsempével burkolták. A Feilden Fowles szoros együttműködésben dolgozott az Egyesült Királyság egyik utolsó, építészeti kerámiákat gyártó intézményével, a Darwen Terracotta-val. A megvalósításra kiválasztott színt és textúrát végül a főiskola már meglévő, főleg vöröstégla-homokkő anyag-, valamint zöld réz- és ólomoxid színpalettájához igazították. A majolika felülete a Gothic Revival Great Hall formavilágára, elegáns tornyára reflektál. A homlokzat burkolata felfelé elkeskenyedik, és átadja helyét a felső ablaksornak, ami éjszaka belülről megvilágítva derengő ragyogásba borítja az egész épületet.

 

 

A ház két főbejáratot kapott: az egyik a diákok magánbejárata, a másik pedig a Harrison Drive-ról nyíló nyilvános portál. Az itt található büfé az épület szíve – az étkező előszobájaként, igazi közösségi tér. Az étkezde ragasztott szelídgesztenye keretes szerkezete és pillangó-rácsozata a klasszikus főiskolai tereket idézi. A keretet hagyományos, kézműves asztalos technikával installálták az oszlopok és gerendák közé.

 

 

A létesítmény tervezésekor minimum 100 éves élettartammal számoltak. A fenntarthatóságról külön tanulmány készült, ennek 22 célkitűzése túlmutat minden jelenleg létező környezetvédelmi előíráson. A ház többek között teljesen elektromos, passzív szellőzésű, hőszivattyúval szerelt. A projekt építészete, jól kitalált arányai a beépített anyagok szépségét, a megalkuvás nélküli kivitelezést és a fenntarthatóságot éltetik, ahol a valódi értéket a környezetvédelmi példamutatáson túl, a kézzel készített termékek bájos tökéletlensége hordozza.

 

 

Feilden Flowes Architect | Web | Instagram

 

 

Forrás: Feilden Flowes Architect

 

 

További fotók és rajzok a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Cambridge-i büfészak

Cambridge-i büfészak

Zöld majolikába öltözött az étkező Cambridge legfiatalabb főiskolájában.

Vásárnap zár a TechnoCool kiállítás

Vásárnap zár a TechnoCool kiállítás

Új irányok a kilencvenes évek magyar képzőművészetében (1989–2001) 

Az Építészeti Múzeum pályázat nyertes és díjazott tervezőit kérdeztük VIII.

Az Építészeti Múzeum pályázat nyertes és díjazott tervezőit kérdeztük VIII.

Au.Room Kft, Bachman és Bachmann Kft és Medvegy Gabriella közös pályázatához fűződő gondolatai

Hirdetés